
Gruziyadagi agriturizm YeTTB va FAO tomonidan qo'llab-quvvatlanadi.

COVID-19 pandemiyasi paytida global turizm deyarli to'xtab qoldi edi, natijada bu iqtisodiyotga katta ta'sir qildi, odamlarning ish joylarini yo'qolishiga va umuman noaniqlikka olib keldi. Aytish joizki, pandemiya dunyoga turizmni qayta ko'rib chiqish - sanoatni tiklash, xavfsizlikni mustahkamlash, tabiatni muhofaza qilish va tenglikni rivojlantirishga imkon beradi.
Ushbu kontseptsiya Yevropa tiklanish va taraqqiyot banki (YeTTB) va FAOning Gruziyadagi tashabbusiga asos bo'ldi. Gruziya boy oshpazlik merosi, ko'p jihatdan mamlakatda xos bo'lgan tog'lardan, ko'llargacha va dengizgacha cho'zilgan go'zal qishloq manzaralari bilan mashhurdir.

YeTTB va FAOning yangi tashabbusi ushbu loyihaning kuchli tomonlarni hisobga oladi va mamlakatning biologik xilma-xilligini, shu jumladan noyob o'simliklar va hayvonot turlarini saqlab qolish bilan birga mahalliy urf-odatlardan foydalangan holda haqiqiy gruzin oshxonasi salohiyatini to'liq anglaydigan agriturizmni targ'ib qiladi.
YeTTB va FAO kichik hajmdagi yuqori sifatli gurme ovqatlarini ishlab chiqaruvchilarga mahalliy mehmonxonalar, restoranlar va kafelar bilan aloqa o'rnatishda yordam berishmoqda. Bunday agriturizm inqiroz paytida kichik biznes va mahalliy iqtisodiyotning rivojlanishiga yordam beradi va ularning zararini kamaytiradi. Shuningdek, bu Gruziyaning an'analari va madaniy merosini qo'llab-quvvatlashga yordam beradi.

Gruziya FAO-ning turli xil maxsulotlarini ishlab chiqarish uchun ideal iqlimga ega
Xalqaro turizm asosan to'xtab qolgan bo'lsada, mahalliy turizmni rivojlantirish uchun ko'plab imkoniyatlar mavjud. Gruziya aholisi o'zlarining, mahalliy va milliy taomlarning o'ziga xosligini yana bir bor anglash imkoniyatiga ega bo'ladi. Ushbu mamlakat aniq afzalliklarga ega bo'lgan turli xil diqqatga sazovor joylar va faoliyatni taklif etadi.
Mamlakatning pazandalik merosi juda boy va xilma-xil bo'lib, Tushuri, guda kabi mazali taomlarni o'z ichiga oladi. Bir necha yillar ilgari texnologiya asosida ishlab chiqarilgan pishloqlari o'ziga xos ta'mi bilan mashhur bo'lib, Tusheti mintaqasidagi tog'li yaylovlarda boqilayotgan mahalliy zotli sigir va qo'y sutidan olinadi.

O'tgan yillarda FAO va Tuzuri, guda va suluguni pishloqlari an'anaviy gruzin taomlarining obro'sini oshirish uchun ko'p ishlarni amalga oshirdilar, ularni kelib chiqishi, tayyorlanishi FAO mahsulotlar ro'yxatiga kiritilgan.
Ishlab chiqarilgan joy nomiga ega mahsulotlar yuqori narxlarda sotilishi mumkin bunday maxsulotlar sifat, an'anaviy va haqiqiylikni qadrlaydigan xaridorlarga mo'ljallangan. Bu o'z navbatida, kichik ishlab chiqaruvchilar daromadlarini ko'paytirishga yordam beradi.

Turizmni qayta ko'rib chiqish
EBRD va FAOning yangi tashabbusi asosan AO mahsulotlarida bajarilgan ishlarga asoslanadi. Mutaxassislar mahalliy restoranlar, mehmonxonalar va kafelarning ushbu mahsulotlarga bo'lgan ehtiyojlarini aniqlaydi va mahalliy ishlab chiqaruvchilar bilan ishlash bo'yicha tavsiyalar ishlab chiqadi.
Shuningdek, ular o'zlarining qayta ishlashidan yuqori sifatli ba'zi mahsulotlarning potentsialini tahlil qiladi, ushbu mahsulotlar uchun ta'minot zanjirining mumkin bo'lgan zaif tomonlarini aniqlaydi va ularni hal qilishga yordam beradi.

YeTTB va FAO vakillari, shuningdek, qishloqlarni rivojlantirish bo'yicha yo'l xaritasini ishlab chiqishda o'z hissalarini qo'shadilar va kelgusida barqaror agroturizm strategiyasini ishlab chiqishda ko'rsatmalar berishadi.
Loyiha Gruziya qishloq xo'jaligi va atrof-muhitni muhofaza qilish vazirligi, butunjahon yovvoyi tabiat fondi Kavkazdagi filiali, Gruziya fermerlari uyushmasi, Gruziya milliy turizm ma'muriyati va boshqa tashkilotlar bilan hamkorlikda amalga oshiriladi.

