
Nigeriya zamonaviy qishloq xo'jaligi amaliyotidan foydalangan holda soya ishlab chiqarishni ko'paytirmoqchi
Nigeriya soya fasulyesi ishlab chiqarishni zamonaviy qishloq xo'jaligi amaliyotlaridan foydalangan holda ko'paytirmoqchi

Hozirda Nigeriya xalqaro miqyosda 85 million AQSh dollari miqdorida soya sotmoqda. Nigeriyada soya yetishtirish texnologiyasini yaxshi bilmaydigan mayda dehqonlar, shu qatorda, asosan, makkajo'xori, loviya, kassava bilan shug'ullanadigan soya ishlab chiqarishni to'liq quvvat bilan yetishtirishni boshlash rejalashtirilgan.
Dunyoda soya fasulyasiga bo'lgan talab o'n bir million tonnaga yaqinlashmoqda, Afrikaning soya fasulyasiga bo'lgan yillik talabi taxminan 619 tonnani tashkil qiladi. Soya fasulyesi to'yimli va tarkibida o'rtacha 40% kaloriya mavjud. Ular to'g'ridan-to'g'ri oziq-ovqatda ishlatilishi mumkin, soya suti, yog' va boshqa mahsulotlar uchun qayta ishlanishi yoki chorva mollariga boqilishi mumkin.
Soya ekinlarni almashtirishlab ekilganda yer oziqlantiriladi: o'simliklar azotni biriktiruvchi bakteriyalarni o'z ichiga olgan ildiz tugunlarini hosil qiladi, ular havodagi azotni soya o'sishi uchun ishlatilishi mumkin bo'lgan shaklga aylantiradi. Barglarning tushishidan va ildizlarning parchalanishidan keyin ham azotning bir qismi tuproqda qoladi va keyingi ekinlar uchun tuproqni boyitadi.
Nigeriyadagi tijoratchilar soya ishlab chiqaruvchilari soya fasulyasining beshta turini yetishtirishadi. Erta pishar navlarini yetishtirishda: TGX1835 -10E, TGX1485 - 1D, TGX1904 - 6F, TGX1951 - 3F va o'rta mavsum TGX1448 - 2E. Ularning barchasi tarkibida yog' miqdori 15-20%, oddiy zararkunandalar va kasalliklarga chidamliligi va yorilishiga qarshilik ko'rsatadi. Kuchsiz tuproqda yaxshi hosil bo'ladi.
Barcha nigeriyalik soya yetishtiruvchilarga ushbu ekin uchun rizobiya bilan biologik preparatlar bilan urug'larni majburiy ravishda emlash tavsiya etiladi.
